Διαδικτυακά μαθήματα

Σχετικά με το Iconographytoday

Η τέχνη της εικόνας είναι τέχνη λειτουργική, καλείται δηλαδή να δημιουργήσει έργα τα οποία θα υπηρετήσουν μια κοινότητα ανθρώπων και τις πνευματικές ανάγκες τους.

Η χριστιανική εκκλησιαστική ζωγραφική τέχνη, η οποία αναπτύχθηκε μέσα στο περιβάλλον του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού και με την επίδραση του, μέσα στους αιώνες και με βασικό γνώμονα την εμπειρία της διαμόρφωσε εναν ιδιαίτερο τρόπο. Ο ζωγραφικός αυτός τρόπος καθιερώθηκε, μυστικά και σωπηλά, ως ο πλέον κατάλληλος, χωρίς όμως ποτέ να επιβληθεί ως ο μοναδικός μέ κάποιον κανόνα ή με αναφορά στη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας.

Η συνέχιση του τρόπου αυτού, ο οποίος σήμερα καθιερώθηκε να ονομάζεται βυζαντινή ζωγραφική, προϋποθέτει την ορθή κατανόηση των αρχών του ζωγραφικού συστήματος και την λειτουργία των στοιχείων. Η απλή αντιγραφή παλαιών εικόνων δεν φαίνεται να είναι αρκετή για μια δημιουργική προσέγγιση και συνέχιση της τέχνης των εικόνων.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε μια διαφορετική προσεγίση της διδασκαλίας της τέχνης των εικόνων με στόχευση την γνώση του σχεδίου και της σύνθεσης μέσα απο την ανάλυση εικόνων του παρελθόντος που συστήνουν το σώμα της εκκλησιαστικής ζωηραφικής.

Τα μαθήματα, που θα γίνονται διαδικτυακά, περιλαμβάνουν τρείς κύκλους εκκινώντας απο τα στοιχειώδη και στοχεύοντας στην ολοκληρωμένη σύνθεση εικόνων σχεδιαστικά και χρωματικά.
Στο πρώτο κύκλο ο σπουδαστής θα μάθει θεωρητικά τις βασικές αρχές του συστήματος και θα μάθει να σχεδιάζει πρόσωπα και ανθρώπινες φιγούρες σταθερές και σε δράση και φυσικά θα μάθει να ζωγραφίζει με την τεχνική της αυγοτέμπερας με υποζωγράφιση μια εικόνα (μπούστο αγίου).

Στον δεύτερο κύκλο ο σπουδαστής θα εισαχθεί στην σύνθεση και θα μάθει να σχεδιάζει μικρές ολιγοπρόσωπες συνθέσεις και θα ζωγραφίσει με την αυγοτέμπερα μια ολόσωμη φιγούρα ή μια μικρή σύνθεση.

Στον τρίτο πλέον κύκλο μαθημάτων ο σπουδαστής θα επιχειρήσει να συνθέσει δικη του εικόνα εκκινώντας απο παλαιά πρότυπα ή να σχεδιάσει εξαρχής μια παράσταση βασιζόμενος σε κείμενα των Γραφών ή Βίων αγίων. Σε χρωματικό επίπεδο ο σπουδαστής θα ζωγραφίσει μια σύνθεση που θα αποτελεί και την πτυχιακή του εργασία με την οποία θα ολοκληρώσει τον κύκλο των μαθημάτων του.

Η τέχνη των εικόνων, η βυζαντινη ζωγραφική είναι έλλογη και συνεπώς μπορεί να διδαχθεί και να προσληφθεί απο όλους οσους αγαπούν τις εικόνες και επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο.

Διαδικτυακά Προγράμματα Μαθημάτων

Τμήμα Αρχαρίων A΄Κύκλος

Καθηγητής: Γιώργος Κόρδης

O σπουδαστής θα μάθει πώς σχεδιάζονται πρόσωπα, ενδύματα, και η ανθρώπινη φιγούρα σε διάφορες στάσεις και κινήσεις.

Τμήμα Προχωρημένων B΄Κύκλος

Καθηγητής: Γιώργος Κόρδης

Ο σπουδαστής θα ξεκινήσει, με την υποστηριξη των δασκάλων του,  με σπουδή επάνω σε μικρές συνθέσεις.

Δημιουργική Αγιογραφία Γ΄ Κύκλος

Καθηγητής: Γιώργος Κόρδης

Διαδικτυακά μέσω Ζοομ

Ο σπουδαστής θα κληθεί να δημιουργήσει δικές του συνθέσεις είτε σε κλασσικά θέματα ή σε θέματα που . δεν έχουν ζωγραφιστεί 

Προγράμματα Μαθημάτων

Χρησιμοποιούμε cookies

για την καλύτερη εμπειρία σας

Συνεχίζοντας την περιήγησή σας αποδέχεστε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας.